Dani vesele mašine

Inspirisan tradicijom proizvodnje kvalitetne Metkovačke rakije vlasnik Mačvanskog konaka g-din Vujić, u svojoj organizaciji i uz skromnu podršku TOOB-a, 16.09.2012.god. organizovao je prvu manifestaciju šaljivog naziva „Dani vesele mašine“.

Manifestacija je takmičarskog karaktera gde se u pečenju rakije takmičilo četiri učesnika od kojih je prvo mesto zauzeo Damnjan Lončar.

Osim tog dela programa posetioci su mogli videti demonstraciju starog kovačkog zanata, uživati u svežoj ceđenoj jabukovači, koja se dobila korišćenjem originalnih alata.

Traktor old timer, povezan sa drešom prezentovao je način vršaja pšenice iz vremena polovine prošlog veka. Srednja Mačvanska škola, smer kuvari, sa četiri učenika zajedno sa predmetnim profesorom Vidojkom Vukomanović, predstavila se kroz pripremu par karakterističnih mačvanskih jela.

Slikar naivac Slobodan Majstorović svojim učešćem zabeležio je neke od detalja. To je bilo dovoljno materijala da za prvi put privuče medije,TV Šabac, TV AS, i novine Glas Podrinja i trajno se zabeleži ova prva manifestacija posvećena rakiji, zanatima, gastronomiji itd.