Etno park Mačve u Sovljaku, muzej pod vedrim nebom

Svojevrstan je etno kompleks kojim je od prošlosti otrgnut delić stare Mačve, autentično dvorište sa okućnicom, staro više od stotinu godina. Formiran je 1971. godine na  površini od 2 hektara, sa autentičnim prikazom izvorne narodne arhitekture i celokupnom unutrašnjom opremom i proizvodima narodne radinosti, umetničkog i privrednog karaktera, kao i svim predmetima vezanim za svakodnevni život na selu. Sadržaj etnoparka čine primerci deset tipskih građevina, koje predstavljaju mačvansku kuću sa okućnicom, kakva je bila krajem XIX i početkom XX veka.

Kuća i ostale zgrade u dvorištu opremljene su inventarom, onakvim kakvim su ga ostavili stari Mačvani. U centralnom delu starog mačvanskog dvorišta je kuća “osećanka”, sagrađena krajem XIX veka, sa četiri odeljenja i sunčanim satom. Središnje odeljenje uređeno je kao muzejski prostor, sa primercima mačvanske odeće i pokućstva.

Iz raskošne vegetacije ističe se stoletna lipa sa krošnjom od preko 30 metara.

Ova istorijsko-etnografska celina muzeološki je opremljena tako da predstavlja ambijent seoske patrijarhalne porodice u Mačvi iz vremena Janka Veselinovića. Zato je “kuća”- velika prostorija sa ognjištem, gde se uglavnom odvijao porodični život, opremljena originalnim predmetima iz Mačve primerenim tim ambijentima (stari kreveti, sinije, ćilimi, preslice, razboji, pregače…).

Izgradnjom ovog etno-parka sačuvani su i zaštićeni mnogi predmeti narodnog graditeljstva, kao i oblici narodnog stvaralaštva. U njoj se nalazi stalna izložba mačvanskih slikara naivaca i akademaca, kao i učesnika tradicionalne likovne kolonije.

Praznična seoska atmosfera “Mačvanske svadbe”, u okviru manifestacije “Hajdučke večeri”, privlači veliki broj posetilaca i za turiste predstavlja priliku za upoznavanje  tradicije ovog kraja. Svadba koja se odigrava po scenariju dočarava život, običaje predaka i lepotu nekadašnjeg života kroz programe koji se odvijaju pod vedrim nebom.

Svakog leta Likovna kolonija Sovljak tradicionalno okuplja slikare umetnike sa prostora celog Balkana.