Inspirisana motivima iz romana „Hajduk Stanko” Janka Veselinovića, davne 1966. godine nastala je manifestacija „Hajdučko Veče”. Iste godine prvi put je organizovano takmičenje za izbor hajdučkog harambaše.

Manifestacija se organizuje svake godine prvog vikenda u avgustu, sa osnovnom idejom da se dočara život predaka, lepota nekadašnjeg života i starih običaja.
Program „Hajdučko Veče” sadrži: takmičenje za izbor harambaše, Mačvansku svadbu, Hajdučku regatu, takmičenje lovaca i ribolovaca, izložbu radova sa Likovne kolonije u Sovljaku, izbor najlepšeg fijakera, izložbe domaće radinosti, bogat kulturno-umetnički i zabavni program,…

Harambaše. Život junaka romana “Hajduk Stanko” autora Janka Veselinovića, bio je i direktan podsticaj crnobarskim momcima da se 1966. godine prvi put počnu takmičiti između sebe, te da pobednik u nadmetanju osvoji zvanje harambaše – hajdučkog starešine. Vremenom takmičenje u spretnosti i snazi postaje izazov i za momke iz šireg okruženja. Veliki prostor pored reke, blizu samog ušća Drine u Savu, idealno je mesto za “Hajdučko veče”. Uostalom, tu su nekada i boravile hajdučke čete, odakle su Zeka Buljubaša i njegovi golaći prema potrebi mogli da se prebace preko reke Drine u Bosnu i natrag.
Mladići se takmiče u preskakanju panja, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju klipka, skoku u dalj, borbi na brvnu i penjanju uz drvo. Najspretniji, najokretniji i najspremniji momak dobija hadučku sablju, novčanu nagradu i zvanje harambaše.

“Mačvanska svadba” predstavlja izuzetan doživljaj za sve posetioce. Svadba i običaji prikazani u skladu sa prostornim i vremenskim mogućnostima: okupljanje svatova kod mladoženjine kuće, odlazak po nevestu, venčanje i povratak mladoženjinoj kući. Svadbenu kolonu sačinjava desetak fijakera, bogato okićenih cvećem i peškirima, u kojima se poigravaju konji, ponos domaćina ovog kraja.U fijakerima svatovi obučeni u mačvansku narodnu nošnju. Izuzetnom lepotom i dramatikom odlikuje se dolazak svatova u Etno-park u Sovljaku, gde je prema scenariju nevestina kuća. Pucnji pušaka, izvođenje neveste, otkupnina, ostali običaji i kolo sve to u prekrasnom zelenilu pored stare kuće. Potom svadbena povorka kreće ka obali Drine gde, je pred ogromnom masom sveta kod improvizovane mladoženjine kuće, prikazano dovođenje neveste u novi dom, sa svim prikladnim pojedinostima.
Sastavni deo manifestacije je takmičenje u ribolovu, pripremanju riblje čorbe, gađanju glinenih golubova, a posebnu draž zaljubljenicima u reku Drinu daje HAJDUČKA REGATA.