Manastir je posvećen Svetom proroku Iliji. Sagrađen je 1983. godine na imanju bračnog para Lacković. Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa šabačkog Gospodina Lavrentija, godine 2006. za nastrojatelja postavljen je otac Isaija, a 2010. proizveden u čin Igumana. Njegovim dolaskom pokrenut je duhovni život u manastiru, a počeli su i značajni radovi na dovršenju manastirske crkve i uređenju čitavog kompleksa. Adaptiran je i osposobljen stari konak za smeštaj monaštva, bolesnih i gostiju. Zbog velikog broja poseta podignut je novi konak i sala za prijem. Manastir Ilinje je mesto gde vernici sve češće dolaze da traže duhovni mir i utočište, ozdravljenje, spas za bolesne i oproštaj grehova.
Istovremeno, ovaj manastir postao je i mesto gde se ljudi leče od bolesti zavisnosi.

U manastiru se svake druge subote vrši Sveta Tajna osvećenja jeleja, kada saslužuju i svešteno-služitelji iz Šapca i okolnih mesta Eparhije.

Jeleoosvećenje je Sveta Tajna u kojoj se na bolesnika, uz pomazivanja njegovog tela jelejem, priziva blagodat Božija koja isceljuje duševne i telesne nemoći i čisti dušu od njenih grehova. Sveta Tajna Jeleosvećenja u Crkvi je ustanovljena na osnovu reči svetog apostola Takova, koji kaže: Boluje li ko među vama? Neka dozove prezvitere crkvene, i neka se mole nad njim, pomazavši ga uljem u ime Gospodnje. I molitva vere će spasiti bolesnika, i podignuće ga Gospod; i ako je grehe učinio, oprostiće mu se (Jak. 5, 1415). Crkva je ovu Svetu Tajnu ustanovila polazeći i od reči Gospodnjih, upućenih Njegovim učenicima kada ih je poslao na propoved: Bolesne isceljujte, gubave čistite…(Mt. 10, 8).

Sveta Liturgija služi se radnim danima sa početkom u 4 sata ujutru, a nedeljom i praznicima sa početkom u 9 sati. Ktitori manastira su bračni par Ilija i Stanija Lacković, koji su poklonili svoje imanje Eparhiji šabačkoj, zamonašili se i dobili monaška imena Ilija i Ana.

Srpski pravoslavni manastir ILINJE

M. Jokića 36-38

selo Očage, opština Bogatić